Uništavanje domaće proizvodnje recept za uspješnu karijeru

11.03.2014
|
|

Da Lukavac nema „Coly-Company“ prehrambena industrija u našoj općini ne bi ni postojala. Tjestenina Coly brend je kojim bi se ponosile i mnogo veće i privredno razvijenije sredine od naše, ali… „Coly-Company“ pravi je primjer uspješne proizvodne firme.

Imaju kvalitetne proizvode, dobar imidž i zadovoljne radnike. Iako je to kod nas rijetkost nemaju dugovanja ni prema radnicima, ni dobavljačima, a i sve obaveze prema državi uredno i na vrijeme izmiruju. Trnovit put prema uspjehu prelaze korak po korak.Vrebale su ih korupcijske zasijede, šibali recesijski vjetrovi, prestizali privilegovani stranci, ali se nisu dali. Zbog toga danas imaju razloga da ponosno i uzdignute glave stoje na tronu uspjeha i budu uzor svima koji žele graditi posao u Bosni i Lukavcu.

Sve ovo su razlozi da dobiju podsticaj ili zaštitu, pohvalu barem ili priznanje. Ali nisu. Dobili su kaznu i to inspekcijsku, visoku i nepravednu. To nas je motivisalo da istražimo ovu priču i dobijemo odgovor na novinarsko i ljudsko pitanje: Kome smeta domaće? Inspektoru, ni manje ni više nego vodnom iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pošlo je za rukom da nađe razlog da opako kazni „Coly-Company“ iako razlog za to do sada nije našla ni jedna druga inspekcija. A bilo ih je i to mnogo. Tokom godina smjenjivali su se inspektori za ovo i ono, od općinskih do federalnih, kontrolisali su proizvodnju, uslove rada, poštivanje zakona i standarda i sve što se kontrolisati može i hoće. Nisu našli ni jedan jedini razlog da kazne ovaj kolektiv u kojem se poštuju i zakon i čovjek.

Vodni inspektor H.R. koji živi u Lukavcu i posljednjih nekoliko godina radi u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove hladno je prošao pored svih zagađivača Jezera Modrac i nije se osvrnuo na njega. Nije mu zasmetalo što je turistička atrakcija i izvorište vode za Lukavac i Tuzlu slika i prilika nepoštivanja svih mogućih zakona i pravila koji štite vode. Zbog čega bi ga išta omelo u namjeri da zaobiđe one koji zanemaruju pravila puneći nečije lične džepove i dođe do onih koji moraju dati nešto u šuplju budžetsku kesu.

„Coly-Company“ sa sjedištem u Mosorovcu mora pasti, možda je mislio ovaj naš sugrađanin do kojeg je kao i do svih nas morala doći priča o firmi sretnih i zadovoljnih radnika. Tokom obilaska uvjerio se da se za potrebe proizvodnje snabdijevaju vodom iz mjesnog vodovoda Turija i da za to imaju sklopljen ugovor i redovno plaćane račune. Šta sada, vjerovatno se pitao ovaj arogantni sakupljač budžetskih sredstava. I onda mu je sinula ideja da vjerovatno imaju neki alternativni izvor ukoliko se desi havarija na vodovodu u Turiji iako se ona na sreću ili nečiju nesreću nije desila. Pronašao je mali i plitki bunar nedovoljan za potrebe petočlanog domaćinstva porodice Kolić koja stanuje u jednom dijelu objekta, a pogotovo za potrebe proizvodnog procesa. Nije uvažio nikakve argumente da je to bunar koji je samo rezervni i da njegovi kapaciteti nisu planirani ni korišteni u industrijske svrhe, za što su mu pruženi i brojni dokazi. Kaznio ih je kaznom od vrtoglavih 6.000 KM jer nemaju koncesiju za korištenje vode iz ovog bunara! 5.000 KM za pravno lice i 1.000 KM za odgovorno lice, zadovoljno je zaključio ovaj naš savjesni sugrađanin prije nego što je u povratku sa ovog uspješnog poduhvata ponovo prošao kraj Jezera Modrac možda zažmirivši na jedno oko i zapušivši nos.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo Safeta Kolića, direktora „Coly-Company“ koji nam je potvrdio da im je vodni inspektor H.R. izdao kaznu u ukupnom iznosu od 6.000 KM za nepostojanje koncesije za bunar koji uopšte ne koriste. Izuzetno je razočaran što nikakvi argumenti niti dokazi nisu uvaženi i što su nepravedno kažnjeni. „Kopanih bunara na TK ima na hiljade, a sigurno im nije tražen ugovor o koncesiji. Nikada nismo ni pomislili da nam treba koncesija za bunar koji ne koristimo i koji postoji samo kao alternativa“, rekao nam je Kolić uz napomenu da će „Coly-Company“ ovu priču nastaviti u nadležnom sudu. Ipak, nepravda boli i njih i 26 njihovih uposlenika koji se pitaju zbog čega ugovore o koncesiji vode nemaju čak ni neke firme koje vrše eksplotaciju vode?! Podsjetimo da ovaj proizvođač hrane postoji od 1999. godine i da su prepoznatljivi po kvalitetnom i zakonitom radu. Poznati su na BH tržištu kao lider u proizvodnji tjestenina, jufki i slatkog programa. Proizvodnju baziraju na domaćim sirovinama i uspješno konkurišu stranim brendovima. Uposlenici imaju redovne plate i dobre uslove rada, poslodavci plaćaju sve obaveze i rade isključivo u zakonskim okvirima.

Imajući u vidu sve ove činjenice i gledajući kako veliki zagađivači prolaze nekažnjeno, a narušava se solventnost i ugled jednog renomiranog proizvođača hrane umjesto odgovora možemo samo ponovo postaviti pitanje: Kome smeta domaće?

Coly Company d.o.o. Lukavac

free vector