Kako bi spojili i jedan i drugi ukus najjednostavnije je napraviti tjesteninu u umaku s mesom. Ako niste imali priliku probati estragon ovaj recept bi mogao biti dobar početak.
SASTOJCI
- – 300 g pilećih prsa
- – 1 crvena paprika (cca 160 g)
- – 1 zelena paprika (cca 160 g)
- – 1 velika glavica luka
- – 3 režnja luka
- – 200 ml bijelog vina
- – 200 ml tople vode i 1 kašika brašna ili 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
- – 1 vrhom puna kašika estragona
- – so
- – biber
- – maslinovo ulje
- – 400 g COLY tjestenine
POSTUPAK
- Piletinu operite pod mlazom hladne vode pa je pobrišite kuhinjskim ubrusom i narežite na male kockice (oko 1 – 2 cm).
- Kockice piletine kratko prepecite na 2 – 3 kašike ugrijanog maslinovog ulja kako bi uhvatili lijepu boju.
- Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane pokrivenu kako se ne bi hladila.
- Paprike i luk sitno narežite, a luk nasjeckajte.
- Pirjajte luk i paprike na maslinovom ulju u kojem se pekla piletina, a kad omekšaju dodajte luk i nastavite peći dok i luk ne uhvati boju.
- Sada vratite piletini u tavu i sve zalijte s bijelim vinom, dodajte so, biber i estragon, smanjite vatru i kuhajte dok vino ne izlapi.
- Jednu kašiku brašna razmutite u 200 ml tople vode pa i to dodajte piletini.
- Umjesto brašna i vode možete odvojiti i 200 ml vode u kojoj se kuhala Coly tjestenina pa to dodati piletini.
- Nastavite kuhati dok ne dobijete lijepi i gusti umak.
- Tjesteninu skuhajte, pomiješajte je s kuhanim umakom i poslužite posipano parmezanom.
Prijatno uz Coly tjesteninu !