Tjestenina s umakom od piletine i paprike

9.08.2015
|

Kako bi spojili i jedan i drugi ukus najjednostavnije je napraviti tjesteninu u umaku s mesom. Ako niste imali priliku probati estragon ovaj recept bi mogao biti dobar početak.

SASTOJCI

  •  – 300 g pilećih prsa
  • – 1 crvena paprika (cca 160 g)
  • – 1 zelena paprika (cca 160 g)
  • – 1 velika glavica luka
  • – 3 režnja luka
  • – 200 ml bijelog vina
  • – 200 ml tople vode i 1 kašika brašna ili 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
  • – 1 vrhom puna kašika estragona
  • – so
  • – biber
  • – maslinovo ulje
  • – 400 g COLY tjestenine

 

POSTUPAK

  1. Piletinu operite pod mlazom hladne vode pa je pobrišite kuhinjskim ubrusom i narežite na male kockice (oko 1 – 2 cm).
  2. Kockice piletine kratko prepecite na 2 – 3 kašike ugrijanog maslinovog ulja kako bi uhvatili lijepu boju.
  3. Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane pokrivenu kako se ne bi hladila.
  4. Paprike i luk sitno narežite, a luk nasjeckajte.
  5. Pirjajte luk i paprike na maslinovom ulju u kojem se pekla piletina, a kad omekšaju dodajte luk i nastavite peći dok i luk ne uhvati boju.
  6. Sada vratite piletini u tavu i sve zalijte s bijelim vinom, dodajte so, biber i estragon, smanjite vatru i kuhajte dok vino ne izlapi.
  7. Jednu kašiku brašna razmutite u 200 ml tople vode pa i to dodajte piletini.
  8. Umjesto brašna i vode možete odvojiti i 200 ml vode u kojoj se kuhala Coly tjestenina pa to dodati piletini.
  9. Nastavite kuhati dok ne dobijete lijepi i gusti umak.
  10. Tjesteninu skuhajte, pomiješajte je s kuhanim umakom i poslužite posipano parmezanom.

 

Prijatno uz Coly tjesteninu !

free vector