Makaroni sa mljevenim mesom

26.11.2014
|

Pripremite osnovu za sos tako što ćete oljušten i opran crni luk i celer nožem ili sjeckalicom u obliku polumjeseca isjeckati veoma sitno, a zatim propržiti na malo ulja u širokom teflonskom tiganju.

Kada povrće malo omekša, dodajte mljeveno meso i kuhajte oko pola sata da se ukusi dobro sjedine. Svo vrijeme miješajte drvenom varjačom i postepeno sipajte bistru supu.

Zatim dodajte paradajz, koji ste prethodno oljuštili i izvadili mu sjemenke, pa nastavite da kuhate još oko 45 minuta.

Stavite makarone da se kuhaju i na pola kuhanja ih ocijediti i sipajte u tiganj u kome ste kuhali sos.

Propržite tjesteninu sa sosom na tihoj vatri deset minuta, svo vrijeme miješajući i tresući šerpu, a prije nego što ćete poslužiti, pospite preko jela dosta rendanog parmezana.

 

Sastojci:

  • 400 grama  Coly kosih makarona
  • 300 grama mljevenog mesa
  • 6 kom paradajza
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 mrkva
  • 1 struk celerovog lista
  • 4 dl. bistre supe od mesa
  • rendani parmezan
  • nerafinirano maslinovo ulje
  • so
  • biber

Prijatno uz Vaš Coly!

free vector